Vilken sele ska vi välja?

Jo vi har en hund som blir snedbelastad OCH drar i kopplet. Vår plan gick då i stöpet. Sundast vore att träna intensivt kortare stunder med sin hund att inte dra medan vi har kopplet fäst fram på bröstet. När vi inte tränar fäster vi kopplet bakom skulderbladen. Då riskerar vi inte att få en hund som sned belastar kroppen för att sedan dra på sig en mängd andra skador under en längre tid.
Har man en stor och stark hund som man vet kan slänga sig ut i kopplet då och då är det bra att fästa kopplet framtill. Du blir starkare och säkerheten förstärks.
En hund som går fint i sele ska alltid kopplet fästas bakom skulderbladen, där fördelas trycket jämnast.

Olika typer av selar för olika aktivitet?

Det finns givetvis olika typer av selar för olika aktiviteter. Ska man ut på vandring och ha hunden i långlina fungerar en Y- sele alldeles utmärkt. Linan fäster man på ryggen bakom skulderbladen.
Ska hunden dra så behöver man en dragsele, den ska vara noga utvald beroende på vad den ska dra. Exempelvis. Kickbike, längdskidåkning, löpning då ska det vara en klassisk dragsele. Ska hunden dra en släde eller träna wight pull då dragpunkten är lägre ned och då är det en annan typ av sele.

Några grund tips man bör tänka på när man provar ut en sele?

Y formad, framifrån ska det se ut som ett Y. Bröstrem lagom bred så hunden har fri rörelse framåt vid bröstet. Ej för högt mot struphuvud.
Minst två fingrar i bredd mellan selen och bogmuskulaturen, dvs triceps.
Ryggdelen ska vara lagom lång så inte tycket hamnar på manken.
Viktigt att se hur selen beter sig i rörelse. Sen kan sitta perfekt när hunden står still men hur sitter den när hunden går snett bakom dig tex?

Det finns olika typer av VGW selar (Very Good Walk) alla går ut på att förhindra hundens rörelse framåt, antingen begränsad hundens framben, skapa obhag eller göra så att kroppen vrids.

Varför finns det så mycket olika modeller?

Svaret är enkelt, mode, efterfrågan, och tillverkarna vill tjäna pengar.
Enkelhet är något som verkar sälja bäst. Step in selar med dragskor på ryggen har blivit en riktigt populär sele, varför? Jo för att den är enkel att sätta på. Men är den bra för hunden ur ergonomisk synvinkel? Nej.
En annan sele som också är oerhört populär är en som man kan beställa egna kardborremärken med valfri text på. Är den bra för hunden ur ergonomisk synvinkel? Nej.
Vi måste alltså vara kritiska och noggranna när vi provar ut en sele. Butikerna vill sälja och säljarna har inte alltid den kunskap om vad som är ergonomiskt.

Bra för hunden eller bra för människan?

Just den frågan måste vi ställa oss. Väljer vi sele utifrån vad vi tycker är snyggt och bekvämt för oss eller väljer vi en sele där hunden kan ta ut sin naturliga rörelse maximalt utan att selen sitter för tight och knäppen som skaver. Vilken sele skulle du välja?