Vilken sele ska vi välja?

Nackdel och fördela att fästa kopplet framtill på selen?

Att fästa kopplet fram är en fördel om kopplet är slakt. Det är en bra säkerhet som vi nämnt tidigare om hunden har tendens att göra ryck eller utfall. Anti-drag funktionen är endast till för tränings syfte men används allt för ofta under hela promenader. Koppla fram när ni tränar att gå fint och koppla om när hunden har paus i träningen.

Vad bör man tänka på i val av sele?

Sist men inte minst, vart hamnar knäppena när selen sitter på hunden? Sitter dom långt ned, viket är vanligt, så hamnar de oftast precis bakom armbågen och skaver varje gång hunden tar ett steg. Tyvärr är detta väldigt vanligt på små selar för mindre hundar. Eftersom utbudet är mindre på mini selar får man helt enkelt lösa problemet själv, med några enklar sömmar flyttar man upp spännet längre upp mot ryggen. Petra har en Russkiy Toy och har provat många selar och det slutade med att hon sydde om en där knäppet satt för långt ned.
Det dyraste behöver inte vara de bästa så ge inte upp letandet. Eva har Irländska varghundar och när de skulle ut på vandring hittade dom en mycket enkel sele av märket Trixie som var ställbar i halsring, midja och längden på ryggen.
Äldre hundar kan vara bra med en ordentlig stödfunkting om man behöver hjälpa hunden upp för trappor eller andra mindre lyft, ett handtag på ryggen.

Vad är då syftet med att använda en sele?

Ge hunden mer frihet både i rörelse och känsla. Men hur har de blivit, jo tvärt om. Tyvärr för att vi inte har den kunskap och vi litar blint på tillverkarna och återförsäljarna. Vi vill så klart tro att det som säljs i butiker ska vara bra för våra hundar. Istället sätter vi på hundarna selar som hjälper oss men inte vår hund.
Vill ni fördjupa er mer i hur olika selar kan på påverka hundens kropp, besök: svanskogshundfysik.se/hundselar/

Denna bild är väldigt bra för att få oss att förstå hur en sele kan begränsa rörelsefriheten.