Vilken sele ska vi välja?

Hur ska vi kunna veta om vår hund har problem efter en sele?

Som allt annat måste vi ta hjälp av experter. Våra hundar har svårt visa var de har ont och oftast de visar sällan att de har smärta eller problem. Det finns oändligt många berättelser om hundar som har ofantliga smärtor men ägarna upptäcker det inte för hunden är expert på att dölja smärta. Här är två exempel som jag har erfarnas. Jag friserade en hund och märkte att hunden utåtagerande mer än den gjort tidigare. Hunden visade tydligt att något var väldigt fel. Min första tanke var smärta. Jag meddelade detta till ägarna och de förstod inte alls vad jag menade då de inte märkt eller sett något. Någon månad senare kontaktade ägaren mig och berättade att deras hund hade fått somna in då den hade skelettcancer. Cancern hade gått väldigt hårt på skelettet och veterinären var förundrad att hunden fortfarande kunde stå upp. En annan hund jag klippte berättade ägaren att den hade haft en kraftig livmodersinflammation. Men hunden dolde detta extremt väl. Anledning till att de tillslut fick reda på detta var att de fick åka in akut pga att hunden hade blivit sparkad av en älg. När hunden undersöktes så upptäckte man att livmodern hade spräckts och var hade läkt ut i kroppen.

Dessa två fall är extrema, men det jag vill säga med detta är att om hunden har ont i muskler, är snedbelastad eller förslitningsskador i tassar och ben, kommer huden att visa de då? Eller är det vårt ansvar att ta reda på en gång per år hur vår hund mår fysiskt? Jag Skulle säga det sista alternativet. Lägg till en ny vana, boka in er hund hos en fysioterapeut en gång per år som får känna igenom din hund muskulärt, böja på leder och låt den personen föra tala för din hund. Att upptäcka en skada i tid gynnar framför allt din hunds mående men också din plånbok.

Så till sist, den frågan som alla ställer sig, vilken modell/märke på sele ska vi välja?

Alla selar måste provas ut, det spelar ingen roll om din kompis har en hund av samma ras och vikt och du köper en lika dan sele, din hund kan ha en annorlunda kroppsform än den andra hunden.

Några tips på bra selar:

Zero DC Shorter
Anny-X Fun
Copenhagen Comfort walk air
Hurtta Casual Y-sele
Gustav & Evita Y-Sele
(kan behövas flyttas på knäppen då de kan hamna för nära armhåla, finns stort utbud för små raser)

Detta är en bra bild hur en sele ska sitta, även i rörelse. Inga remmar eller knäppen som sitter för nära armhåla. Fri rörelse för hela frambenet och bogen och till sist inte för långt upp på hals.