Inför besöket
Vad kostar det?
730kr/ timma.
I snitt tar ett besök 1,5-2 timmar. En liten hund kan ta 2 timmar då hunden kanske inte är van att går till frisör och är väldigt orolig medan en stor hund som är van att gå på salong kan ta 1,5 timme. Ju mer välvårdad pälsen är dvs inga tovor och ju vanare hunden är med hantering så går det snabbare.
Tiden börjar på er avtalad tid och stannar när ni hämtar. Dvs ni sena med lämning eller hämtning gäller även timpriset.
Får man vara med under besöket?
Många frågar om de behöver vara med under besöket. Väldigt unga valpar får alltid matte eller husse vara med som stöd första gången. Då går vi även igenom alla grunder i pälsvård det ingår i klippriset.
Är hunden äldre vill jag för det mesta jobba själv med hunden. Det är för att jag ska kunna bygga upp en relation med hunden och för det mesta är de mer avslappnade när vi är själva. Det känner att jag är trygg i min roll och vi kan fokusera på varandra. Vill man vara med för att lära sig om pälsvård så kostar det 750kr utöver klipppriset. Då får man en privatlektion samtidigt som hunden badas, fönas och klipps.
Ingår kloklipp?
Kloklippning kostar inget extra. Där emot klipper jag endast klor på hundar som är bekväma med kloklipp. Jag har gjort en utvärdering och kommit fram till detta: Många hundar har rädslor kring kloklipp vilket jag i största mån vill undvika. Eftersom hunden är hos mig ca 2 timmar och blir hanterad vill jag minimera så mycket stress och obehag som möjligt. Jag behöver hålla i tassar, borsta på ben och tassar, klippa med maskin och sax på ben och tassar. Bara detta kan vara nog så problematiskt. Men om hunden vet att här kommer ingen klippa mina klor kommer vi kunna bygga upp ett större förtroende och hunden kommer tillslut bli mer avslappnad och själva hanteringen kring ben och tassar kommer bli bättre och ta minde tid. Då är det bättre att gå till någon annan och få hjälp med kloklipp, djurbutiker, veterinär eller någon vän.
Jag har pratat med frisörkollegor och fler börjar jobba på detta sätt och märker stor skillnad kring tass och frambenshantering när kloklipp inte görs på salongen.
Detta är det största hanteringsproblemet och det är upp till dig som ägare att träna din hund att känna sig bekväm med detta. Vet man inte hur man ska träna, ta hjälp av hundtränare som kan vägleda er. Tänk även på att ju mer fasthållen och mot sin vilja hunden utsätts för desto mer jobb och tid kommer träningen krävas. Välj noggrant ut vem som klipper din hunds klor.
Avbokning
Avbokning sker senast 24 timmar innan avtalad tid. Ett uteblivet besök innebär förlorad inkomst för mig. Ju tidigare jag får en avbokning desto större chans har jag att hitta en kund som kan ta er plats. Sker avbokning senare än 24 tim tillkommer en avgift på 500kr.
Om jag blir sjuk och behöver avboka en tid, kan jag inte garantera att ni får en ny tid snarast. Allt beror på hur fullbokad jag är.
Tar du emot alla raser?
Jag tar emot de flesta raser som klipps. Endast vardagsklippningar, inga utställningsklippningar.
Jag har slutat att trimma strävhåriga hundar, dvs man plockar mogen päls för hand.
Eftersom arbetet är väldigt slitsamt för kroppen tar jag endast emot mindre hundar upp till mellanstorlek ex cockerpoo, mellan pudel.
Ska hunden badas innan besöket?
Nej, jag badar alltid innan jag klipper. Smutsen måste bort grundligt innan man klipper. Det sliter enormt på saxar och skär att klippa i en smutsig päls eller päls som inte är rengjord på rätt sätt. Efter bad fönas pälsen ordentligt, då får man ut små små tovor och får en överblick hur huden mår. Bad och fön utgör mer än hälften av tiden, det är grunden till fint och hållbart resultat.
Plockar du hår i öronen?
Nej det gör jag inte. Om det är nödvändigt då hunden har mycket päls i öronen måste de underhållas kontinuerligt hemma. Plocka lite då och då. Förr var man väldigt noga med att plocka helt rent i öronen sedan började man se ett samband med plockade öron och problem med öron. Även uppfödare av de raser som behöver underhållas på päls i hörselgångarna ger restriktiva råd. Jag visar er gärna hur man gör och vad man kan använda för att underlätta för hunden.
Tar du bort tandsten?
Nej. Det ska ingen göra förutom en legitimerad veterinär. Tandemaljen är väldigt skör och avlägsnas den av någon outbildad kan man göra mer skada än nytta. Det är också viktigt att låta en veterinär avgöra vad om behöver åtgärdas i din hunds mun. Långt ifrån allt syns med ett okunnigt öga. Mäta tandfickor och röntga käkar och tandrötter är lika viktigt för att säkerställa att din hund inte ha ont. Därför ska alltid tandsten tas bort under sövning hos veterinär, även allt som nämns ovan kan utföras medan din hund sover i trygga händer.