Vilken sele ska vi välja?

Dagligen ser vi hundar med felaktiga selar som både sitter för tight, knäppen som sitter och skaver i armhålan och förhindrar hundens framben att ta ut stegen maximalt. Vi hoppas att vi kan förmedla hur viktigt det är med en riktigt bra utprovad sele. För att just din hunds kropp ska mås så bra som möjligt.

Petra Jongen driver Epic Dog hundfrisör Kungsholmen
Eva Lundström Giertz driver DogMotion rehab & friskvård Tumba

Varför sele framför halsband?

Det spelar ingen roll, viktigaste är att hunden inte drar. En hund som inte drar eller gör plötsliga utfall kan ett halsband vara bättre än en sele. Ett bredare och vadderat halsband kan i många fall vara bättre. Många är rädda för att använda halsband då de pratas om nackskador hunden kan få om det blir ett plötsligt ryck. Givetvis ska man vara observant med valpar och mindre hundar. Valet kring sele eller halsband görs utifrån hunden och hur väl man känner sin hund hur den agerar på promenad. Nackskador av halsband förekommer ytterst sällan. En hund som ligger på och drar i halsband kan få förslitning i bakbenen och den typ av förslitning är skadligare än den hunden som ligger på i sele. Detta beror på en annan typ av belastning hunden gör.

Vilken typ av sele är bra till vardags?

En Y-front sele (selen ser ut som ett Y framifrån) som är justerbar på flera olika ställen. Alla hundar ser inte likadana ut just därför är det viktigt att kunna justera en sele så den passar just din hund. Alltid viktigt att prova ut en sele, trotts att det står mått och vikt tabeller!

Det finns även nackdelar med en sele som är väldigt justerbar, det blir mer spännen som kan hamna tokigt och klämma åt eller skava. En vadderad mjuk sele är att föredra på korthåriga hundar. Vi kan ju själva relatera till hur känslan skulle vara med en hård och en obekväm ryggsäck som sitter och skaver om vi bara skulle ha ett tunt linne på oss.

Varför finns det så många olika fästen på en sele där man ska fästa kopplet?

Nu för tiden finns det oftast tre olika ringar att fästa kopplet i på en sele. En fram på bröstet, en uppe vid halsen och en bakom skulderbladen.
Har man en hund som kan göra hastiga utfall eller träna korta stunder på att gå fint i koppel kan man med fördel fästa kopplet fram på bröstet. Vi kan kalla de anti-dag.
Tyvärr missbrukas denna koppling allt för ofta. Låt säga att vi har en hund som gärna ligger på i kopplet, vi fäster då kopplet fram till och tänker att nu kommer de bli bättre. I vissa fall blir det bättre då hunden märker att när den drar tar de stop och hunden dras åt sidan, dvs motsatt effekt. Men om hunden fortfarande är ivrig framåt och struntar i effekten, vad händer då?

Sida: 1/6