Vilken sele ska vi välja?

Kort sammanfattning!

Luras inte av den mest tilltalande selen utseendemässigt.

Tänk på hundens anatomi.

Heller sitta lite för löst än för tight.

Anti drag selar ska inte användas dagligen, endast under träning.

Även om en hund av samma ras har en sele kanske den inte just passar din hund.

Ställ höga krav på den som säljer selen till er. Alla butiker är inte kunniga inom just hur en bra sele ska sitta.

Hundar känner inte vad som sitter är bra eller dåligt. Det är upp till varje hundägare att se till att hunden kan röra sig fritt i sitt naturliga rörelsemönster, inga skavande selar, få utveckla och bygga muskler till fullo och att trycket ska vara belastat på rätta punkter!

Oerhört viktigt att hålla klorna i gott skick!

När vi ändå är inne på ämnet med anatomi så vill vi även uppmärksamma problematiken kring långa klor. Långa klor är inte bara till de yttre, att de ser lite illa ut. Det värsta är att hundens leder tar enormt mycket stryk av långa klor som gör att hunden tass måste ändra position. Tålederna kan bli snedställda av en förändrad position och vinkel. Hunden kan även ändra sin belastning i kroppen pga av smärta och detta kan leda till problematik i andra muskler och leder i kroppen.
En hund som går för läge med långa klor kommer tillslut få problem med ömmande tassar och leder. Rehabiliteringen är minst 6-8 veckor, koppelvila och endast hårda underlag. Pga att senor inte har så mycket blodkärl tar denna typ av skador betydligt längre tid att läka då cirkulationen är mindre.
Symtomen kan vara att hunden kortar sina steg, hälta/diffus hälta, hoppsa stag, reagerar vi beröring av tassar.

Hur kan vi då förebygga denna problematik?
Klippa klorna ofta, en gång i veckan är en bra riktlinje. Det kanske låter väldigt ofta men det finns en baktanke. Kloklippning är den största hanteringsproblematiken mellan hund och ägare. Tränar vi på rätt sätt och får in en rutin kommer det bli en ganska trevlig och mysig stund tillsammans. Är det något man gör nästan med tvång varannan månad blir de varken en trevlig upplevelse för dig och din hund.
En klo vars pulpa fått växa ut är väldigt svårt och näst intill omöjligt att få den att dra sig tillbaka. Detta innebär att klon har kommit till en längd där den permanent är för lång då vi inte kan klippa den så kort som vi önskar pga pulpan.
Vi måste lära oss vår hunds klor. Vi har sett klor där ägare naggat lite då och då och sedan trott att de klippt korrekt. Vilket har lett till att klon aldrig klipps i rätt längd och därför har pulpan fått växt ut för långt.

Det finns såklart undantag, alla hundars klor växer inte lika snabbt och vissa hundar sliter mer på sina klor än andra. Generellt behövs korna på framtassarna klippas oftare och glöm inte bort tummarna! Även vissa raser har ”tummar” bak. Blir dessa för långa kan de lätt fastna i saker och slitas av. Detta kräver vård av veterinär och eftervård hemma med rengöring och bandagering.

Sida: 6/6