Vilken sele ska vi välja?

Vilket material?

Vi tar och tittar lite närmare på material på olika selar, hur man kan tänka beroende på ras, aktivitet. Har man en hund som gillar att bada och rulla sig i lerpölar kanske inte läder är så lämpligt material. Läder behövs smörjas och vårdas för att behålla sin följsamhet och livslängd.
Behöver man tvätta selen ofta kan de vara bra att undvika skinn och läder. Vadderade selar är att föredra både till korthåriga hundar och pälsade hundar, kort sagt mjukt är bekvämare än hårt.
När det kommer till längre pälsade hundar som har en päls som tenderar att tova under selen bör man tänka på att det ska vara så glatt material som möjligt. När selen rör sig mot pälsen blir det friktion och de i sin tur gör att pälsen slit och eventuellt smuts fastnar och då tovar de lätt. Tänk på att alltid håll kort päls i armhålorna, där tovar de lättast och dessa tovor gör ont. Då är tyvärr inte fleece någon bra vaddering. Är man lite pysslig och händig är det lätt att sy kanaler och trä över selen i ett glansigt och slittåligt material, ex bävernylon.

Här ser vi tydligt hur en sele kan blockera när hunden ska ta ut steget i sin fulla rörelse. Det är lätt att tro att hunden framben börjar strax ovanför armbågen. Hela skulderbladet behöver fri rörelser.

Kan hunden påverkas i längden av felaktig sele?

När är sele begränsar rörelsen kan inte leden jobba fullt ut. Musklerna byggs inte upp till fullo och hunden kan även kompensera rörelsen och får felaktig belastning på andra leder och musklergrupper. Spända muskler är ett vanligt symtom. Snedbelastning vid en anti-drag sele är väldigt vanlig. Använder man ofta en anti-drag sele är det viktigt att man byter sida på kopplet ofta under promenad.
Om hunden drar, oavsett i koppel eller sele, är det påfrestande för kroppen. I sele blir hunden starkare och förslitningsskadorna sätter i länd och bakben.
Valpar och ung hundar som fortfarande växer och bygger muskler är det ännu viktigare att ha rätt typ av sele. Anti drag selar ska absolut inte användas på valpar eller unghundar som inte vuxit klart och byggt upp sina muskler.
Är man tvungen att ha en anti dragsele under promenader är det ännu viktigare att låta hunden kunna springa fritt (i en annan mer ergonomisk sele eller på inhägnat område) så hunden har möjlighet har att ta ut stegen maximalt och aktivera hela musklerna. Simning är också en fantastisk träningsform.